Patiëntenkrant voorjaar 2020 – Huisartsenpraktijk Maasdam – Maasdam
Huisartsenpraktijk Maasdam
Maaslaantje 2 3299 AM
Maasdam

Terug naar overzicht

Patiëntenkrant voorjaar 2020

Beste lezers,

Het nieuwe jaar is van start gegaan. Tot nu toe is een echte griepepidemie met veel luchtwegproblemen en zelfs ziekenhuis-opnamen zoals we vorig jaar zagen gelukkig uitgebleven. De opkomst voor de griepvaccinatie was dit jaar hoger dan in de achter ons liggende jaren. Mogelijk als gevolg van een griepseizoen in 2019 met veel luchtwegklachten? De griepvaccinatie bevatte met ingang van dit seizoen bescherming tegen een extra virusstam ten opzichte van die van vorige jaren waardoor verwacht wordt dat de beschermingsgraad vanaf dit seizoen hoger is dan de achterliggende jaren. Ook dit zou verband kunnen houden met het relatief mild verlopende griepseizoen dit jaar.

Wel zijn er momenteel zorgen over de virusuitbraak in China. Het RIVM volgt de ontwikkelingen nauwlettend. Op dit moment zijn er voor mensen in Nederland geen speciale maatregelen nodig. Alle bekende ziektegevallen in het buitenland hebben tot nu toe een directe of indirecte link (partner van iemand die daar geweest is bijvoorbeeld) met het gebied in China waar de uitbraak begonnen is. Iemand die in Nederland nu luchtwegklachten heeft met koorts maar niet in China is geweest of in nauw contact is met iemand uit dat gebied, hoeft zich op dit moment geen zorgen te maken over een eventuele besmetting met het nieuwe virus. Als de genomen maatregelen in China en inmiddels over de hele wereld onvoldoende zouden blijken om verder verspreiding tegen te gaan, kunnen er aanvullende adviezen of maatregelen nodig zijn. We zullen u van ontwikkelingen die op Nederland betrekking hebben via onze website op de hoogte houden indien dat in de loop van de komende tijd van toepassing zou zijn.

Er blijkt inmiddels al een sterke toename te zijn in de verkoop van mondmaskers, ook in Nederland. Helaas zijn dergelijke maatregelen vaak niet werkzaam om de epidemie tot stilstand te brengen. De meest verkochte maskers zijn zelfs niet werkzaam als persoonlijke bescherming tegen virussen. Belangrijker is wel het regelmatig handen wassen, niet in de hand te niezen of hoesten maar daarvoor de binnenkant van de elleboog

te gebruiken en papieren zakdoekjes te gebruiken die na het eerste gebruik direct weggegooid worden. Ook tegen de verspreiding van ‘gewone’ griep en verkoudsheidsvirussen is dit trouwens effectief.

Publicatiedatum: 08-11-2021